Hva er probiotika?

Vi deler et komplisert forhold til bakterier. Det finnes på vår hud, i tarmkanalen, urinveiene, blant annet. For mye bakterier kan gjøre oss svært syk, men for lite kan også gjøre oss mer sårbare for sykdom. Probiotika, som er bakterier som er naturlig forekommende i eller tilsatt til mat, kan faktisk være til nytte når de forbrukes.

Selv om de fleste naturlige matbutikker vil hevde en rekke fordelaktige effekter av å spise probiotika, har bare noen få av disse effektene blitt påvist klinisk. De fleste av de gunstige effektene av disse bakteriene er relatert til de som tar antibiotika. Antibiotika er fantastisk for å drepe bakterier som gjør oss syk. Men de diskriminerer ikke mellom “dårlige” bakterier og de “gode bakteriene” som de som finnes i probiotika.

Som et resultat kan den delikate balansen mellom “gode” bakterier i kroppene våre bli forstyrret. Antibiotisk bruk har blitt indikert ved å forårsake gjærinfeksjoner, jock kløe, Irritable Towel Syndrome (IBS) og urinveisinfeksjoner. En av teoriene bak probiotika er at å ta dem under antibiotikabehandling kan opprettholde en sunn balanse i disse områdene i kroppen ved å erstatte “gode” bakterier.

Vanligvis folk tenker på yoghurt som en probiotisk mat. Yoghurt har vist seg å holde tarmkanalen og det vaginale området fra å lide et tap av sunne bakterier. Yoghurt er probiotisk når den inneholder laktobacillus eller andre bakterier. Vanligvis vil yoghurt få en etikettavlesning, “inneholder levende kulturer.” Mange leger anbefaler nå å konsumere mat som yoghurt i løpet av antibiotika for å hindre gjærinfeksjon eller langsiktig IBS. Siden bakterier også er indikert i gjærinfeksjoner som forekommer i lysken, som jock kløe, oppfordres menn også til å spise yoghurt med probiotika.

En annen probiotikkfavoritt er kefir, en drink laget med kulturer som vanligvis er flavored med frukt. Det som vanligvis ikke er probiotisk, er imidlertid frossen yoghurt. Så, så godt som dette kan smake, vil en frossen vanilje yoghurt ikke hindre eller hjelpe å helbrede en gjærinfeksjon. Disse gunstige bakteriene kan lett oppnås i vanlig yoghurt, kefir, hytteost, konserverte grønnsaker og pulverisert drikkeblandinger. Pass på å se på etiketten for forekomst av probiotika.

Når vi tar disse matvarene, legger vi faktisk bakterier tilbake til vårt system. Ikke alle bakterier anses som sikre å fordøye, men. Tarmene våre inneholder bakterier som kan være svært skadelige, som E. Coli, Strep og Staph. God hygiene praksis når du bruker toalettet er viktig for å hindre livstruende infeksjoner. Gruppe B Strep, som kan være tilstede på hudceller, i anus og vagina, kan påvirke nyfødte som er utsatt for bakteriene når de går gjennom fødselskanalen. Normale bakterier på huden kan også gjøre en mer sårbar for infeksjoner fra kutt eller brannskader.

De fleste kommersielle preparater inkluderer bare sunne probiotika som ikke vil skade oss. Men påstander om ekstra fordeler av bakteriene er ikke klinisk testet. Vanlige uprøvde påstander sier at forbindelsene sakte aldring, er antioksidanter eller anti-kreftfremkallende, kurer hodepine, gjenoppretter energi, og kan regulere humør for de med bipolar eller depresjon.

Videre kliniske studier må gjennomføres for å bevise sannheten til disse andre påstander. For nå, foreslår imidlertid forskning å innta disse forbindelsene under og etter å ha tatt antibiotika, kan være nyttig. Hvis man er utsatt for hyppige gjærinfeksjoner eller jock kløe, kan probiotika også bidra til å redusere forekomsten av disse forholdene. De som lider av IBS, kan finne forbindelsene i yoghurt spesielt nyttig også.