Hva er subkutane knuter?

Begrepet “subkutan nodule” er en medisinsk frase som i utgangspunktet kan dekke noen form for klump eller bump som oppstår under huden. Disse støtene er merkbare og kan følges på overflaten, men de er ikke hudflekker i seg selv slik at vorter og de fleste mol er. Mange forskjellige ting får dem til å danne, og mens de fleste er godartede, er noen tegn på mye mer alvorlige forhold. Medisinske eksperter anbefaler vanligvis folk å holde øye med noen nodler de legger merke til, og få en vurdering hvis noen ser ut til å bevege seg, endre størrelse eller formere seg.

Det er litt vanskelig å spike nøyaktig hvordan eller hvorfor knuter dannes siden de kommer i så mange forskjellige varianter. De kan dukke opp overalt på kroppen og i et bredt spekter av størrelser. De kan være så små at de knapt føles, eller store nok til å være lett synlige, de kan være fylt med væske eller med en solid masse celler eller annet vev. Noen knuter, som abscesser, kan spontant briste ut og drenere væske, mens andre ikke er noe mer enn fett som er innkapslet under huden. Noen forhold, som metastatisk kreft, forårsaker også at noduler vises, men i dette tilfellet er støtene bare en av mange andre, mer alvorlige symptomer.

I alle tilfeller dannes imidlertid støtene under kroppens innerste lag av hud, kjent som det subkutane vevet. Huden har tre hovedlag: det ytre laget, eller “epidermis”, som faktisk har fem lag, det midterste laget, eller “dermis”, som har to lag av seg selv, og det indre, subkutane nivået. Avhengig av hva de er laget av, kan de være følsomme, og ofte ser de rød først, og de kan vises nesten hvor som helst på kroppen, avhengig av hva som får dem til å vokse.

Bump under huden er vanligvis ikke vurdert som normalt, men de er heller ikke alltid skadelige. Noen insektbiter kan resultere i subkutane knuter, spesielt hvis den bitte personen har en allergisk reaksjon på giftstoffer eller andre insektvæsker. De fleste biter presenteres som overflatestopp som går bort i løpet av få dager, men når hudceller reagerer dårlig, kan væske eller irritasjon også bygge opp under overflaten. De fleste av disse vil forsvinne på egenhånd etter en uke eller så, men bør sees for å være sikker på at de ikke blir smittet eller blir større.

Noen mennesker er også genetisk predisponert for godartede subkutane knuter. Disse blir vanligvis ansett som ufarlige kosmetiske feil, og de fleste består av fettceller eller annen cellulær materie. Disse kan aldri gå vekk, men sjelden utgjøre problemer. Folk som er bekymret for dem for estetiske formål, kan noen ganger få dem kirurgisk fjernet, men i noen tilfeller kan fjerningen gi et mer åpenbart merke enn knuten noensinne gjorde.

Cyster, som generelt er ufarlige lommer med væske, kan også forårsake knutepunkter. Ganglioncyster er noen av de vanligste, og forekommer vanligvis på toppen av hånden, foten eller på håndleddet. Reumatoid knutepunkt kan utvikles hos personer med revmatoid artritt, vanligvis på eller rundt leddene som er betent.

Nodler kan også være et tegn på at noe er mer alvorlig galt med en persons helse, det er derfor mange medisinske fagpersoner anbefaler at folk legger stor vekt på klumper og støter som de ser. Granulomer, for eksempel, er en type subkutan knutepunkt forårsaket av inflammatoriske lidelser som kan ha en alvorlig innvirkning på funksjonen til en persons indre organer. Når vev er irritert eller betent, slippes giftstoffer og overflødige bakterier ofte inn i blodet, noe som kan klumpe opp for å danne knuter under huden.

Metabolske sykdommer som hemokromatose kan også resultere i knutdannelse, og er et tegn på at en person ikke tilstrekkelig tildeler energi eller blodsukker. I sjeldnere tilfeller kan knastene også være et symptom på metastatisk kreft. Når kreft er årsaken, er støvene ofte små svulster som, hvis de ikke behandles, kan spre kreftvev til hud, blod og nærliggende organer.

Folk som oppdager subkutane knuter blir ofte fristet til å behandle seg selv, selv om de fleste medisinske eksperter fraråder dette. Aktuelle kremer som er designet for vanlige insektbitt og utslett, er vanligvis ikke i stand til å trenge ned til hudens lavere nivå og i noen tilfeller kan forårsake mer skade enn bra.

Punktering av knutepunktet for å tømme det eller avlaste trykket kan også være farlig, da det ofte er veldig vanskelig å fortelle hva det er laget av. Drenering av et knutepunkt fylt med bakterier kan for eksempel føre til at en infeksjon sprer seg eller gjør den underliggende tilstanden verre. Mennesker som ikke er sikker på hva de skal gjøre, anbefales vanligvis å ta en “vent og se” tilnærming for å se om ting vil gå vekk på egenhånd, og å nøye dokumentere sine symptomer og reaksjoner i mellomtiden.

Hudhud som er smertefulle, hovne eller ømte på berøring, eller som synes å vokse i størrelse eller antall, bør typisk vurderes av en hudspesialist. Eksperter kan ofte diagnostisere mer alvorlige forhold tidlig, og kan stoppe mange andre problemer før de starter. Selv om de fleste hudknuter ikke er noe å være bekymret for, er det en fin måte å utelukke mulige problemer ved å få dem sjekket ut.

Hvordan en dermatolog eller annen medisinsk leverandør vil behandle en hudbump avhenger i stor grad av hva slags bump det er, så vel som det som forårsaket det. Behandling kan innebære antibiotika, antiinflammatoriske legemidler, kirurgisk drenering eller kirurgisk fjerning.