Hva er symptomer på ringorm?

Symptomene på ringorm er ganske særegne, og når de kombineres med kunnskap om vanlige risikofaktorer for ringorm, kan de få en diagnose. Heldigvis er ringormsbehandlinger tilgjengelig i disken i mange regioner, men hvis behandling ikke trer i kraft i løpet av en uke, kan det være nødvendig å konsultere en lege for å bekrefte at problemet er ringorm og for å få tilgang til sterkere stoffer. Folk som mistenker at de har ringorm, bør være oppmerksomme på at de er svært smittsomme mot andre mennesker og til kjæledyr som katter og hunder.

Før du drar inn i symptomene på ringorm, kan det bidra til å vite mer om ringorm. Til tross for navnet, er denne tilstanden ikke forårsaket av ormer. Det er faktisk et resultat av infeksjon med sopp, og det kan dukke opp på flere steder på kroppen, inkludert hodebunn, skjegg, lyske, hud og føtter. Legene refererer til ringorm som “tinea”, og de legger ofte til et begrep for å beskrive stedet, som i tilfelle av tinea pedis, ringorm på føttene, også kjent som idrettsfot.

Den vanligste risikofaktoren for eksponering for ringorm er eksponering for et miljø der soppen kan trives. Gym har en tendens til å være havner for soppen, siden den liker de varme, fuktige gulvene på steder som dusjer og oppbevaringsrom, som overføres til treningsbrukernes føtter. Ringorm er også vanlig i overfylte omgivelser. Barn pleier å være mer utsatt, på grunn av felles idrettsområder, som også idrettsutøvere. Folk som jobber eller lever med dyr kan også være i fare, fordi ringorm kan leve på katter og hunder også. Hvis symptomene på ringorm forekommer hos mennesker med økt risiko, er det høyst sannsynlig at ringorm er årsaken, i stedet for en annen hudtilstand.

Ringorm starter vanligvis som et lite rødaktig område på huden som kan være litt flaky og kløende. Når svampen slår seg inn, blir området skarpt skarpt, og det kan også blåses og oser. Klassisk vises en hvit ring rundt det røde området, forklarer begrepet “ringorm”, og siden er vanligvis svært kløende. Hvis ringorm møter hender og føtter, kan neglene begynne å smuldre og bryte av.

Ringorm elsker spesielt folder i huden, fordi de er fuktige, mørke og varme. Symptomene på ringorm begynner ofte mellom tærne, i løvens folder, og bak ørene. I tilfeller der ringorm utvikles i hodebunnen eller under skjegg, kan det ta litt tid for tilstanden å bli lagt merke til, da kløen kan avvises til det rødlige området blir tydelig. Hårtap kan også forekomme med ringorm i disse områdene.

Behandling for ringorm innebærer bruk av en aktuell anti-sopp for å drepe sopp. I tilfeller der skalaene har åpnet seg og blir smittet, kan et antibiotika også bli foreskrevet. Det er også viktig å vaske alle plagg som ringormen har kommet i kontakt med, og for å unngå å røre folk, kjæledyr, tepper og draperi med en aktiv ringormsinfeksjon. Hvis symptomene på ringorm forekommer hos andre medlemmer av husstanden, bør de behandles umiddelbart for å lede svampen av ved passet.