Er det trygt å ta clindamycin i svangerskapet?

Clindamycin er et antibiotikum som generelt anses som trygt under graviditet, spesielt med tanke på at enkelte ubehandlede infeksjoner kan føre til for tidlig fødsel. Legene foreskriver oftest clindamycin i svangerskap for å eliminere trusselen om bakteriell vaginose og infeksjoner i livmor eller føtalvev. US Food and Drug Administration (FDA) plasserte denne medisinen i graviditetskategori B, fordi studier viser ingen skadelige effekter på dyrefostre. På den annen side er det kjent at dette stoffet krysser morkaken, og med studier utført på mennesker utilstrekkelig for å bekrefte sikkerheten, bør den bare brukes når legen mener at fordelene hennes oppveier noen risiko for kvinnen og fosteret.

Bakteriell vaginose er en vanlig infeksjon som vanligvis bør behandles under graviditet, fordi det kan skade fosteret. De viktigste risikoene er økt sannsynlighet for tidlig fødsel og lav fødselsvekt. Mens du tar clindamycin, kan du behandle infeksjonen, denne tilstanden er ofte asymptomatisk, slik at kvinner som er utsatt for for tidlig levering, kan testes for dette til tross for mangel på symptomer. Dette viser hvor farlig det kan være når det blir ubehandlet, og hvorfor klindamycin i svangerskapet ofte er nødvendig når bakteriell vaginose blir diagnostisert.

Dette legemidlet er også noen ganger brukt til å behandle infeksjoner i føtalvevet eller livmor, fordi det kan krysse moderkaken. På den annen side kan legene vente til barnet er født for å behandle visse infeksjoner i moren, så lenge de er små og ikke utgjør en fare for mor eller baby. For eksempel er det ikke sannsynlig at leger bruker clindamycin i svangerskapet for behandling av akne, fordi risikoen for denne tilstanden vanligvis ikke oppveier risikoen for de fleste medisiner under graviditeten. I stedet kan de vente til barnet er født eller velge et antibiotika som har blitt riktig studert hos mennesker.

Selv om studier på dyr ikke viser økt risiko for fødselsskader ved bruk av clindamycin under graviditet, og derfor er det i Graviditetskategori B, bør den fortsatt brukes med forsiktighet. Dette skyldes at studier som ble utført på mennesker ikke var tilstrekkelig kontrollert for å bestemme den nøyaktige effekten på menneskelige foster. For å være på den sikre siden, foreskriver mange leger bare denne medisinen i andre trimester, noe som kan redusere risikoen for abort eller fødselsskader. I tillegg bør det bemerkes at denne medisinen oppstår i små mengder i morsmelk, så ammende mødre anbefales å vente flere timer før pleie hvis de må ta dette legemidlet.