Hva er angst eller panikkanfall?

Et panikkanfall er et angstangrep i verste fall. Disse episodene er preget av ekstrem fysisk, emosjonell og mental panikk eller terror, vanligvis fokusert på en unormal frykt. Symptomer på et angrep blir ofte sammenlignet med “kamp eller fly” -følelsen av at hele kroppen er på kant som om det er fare for hånden.

Et panikkanfall kan starte som generalisert angst, en følelse av uro som bygger på ekstreme fysiske symptomer, eller det kan slå ut av det blå. Du kan til og med våken fra en god søvn midt i et angrep. De fleste angrepene varer hvor som helst fra 20 minutter til en time og avtar gradvis.

Ofte vil disse episodene slå når man er engasjert i en verdslig aktivitet som å kjøre eller handle. Over en periode kan disse aktivitetene bli fryktet og unngått, noe som resulterer i begrensninger eller fobier. Hvis man forsøker å engasjere seg i disse fryktede aktivitetene, kan man bekymre seg for å ha et angrep. Dermed kan panikklidelser som agorafobi utvikle seg.

De fysiske symptomene på et panikkanfall kan inkludere noen eller alle de følgende

Etter hvert som fysiske symptomer bygger, utløser de mer panikk og frykter at feeds episoden. Kroppen slipper kjemikalier inn i systemet som adrenalin, natriumlaktat og kortisol som er stimulanter som er laget for å hjelpe personen i en flykt- eller kamptilstand. På dette punktet blir personen som har angrepet mer bekymret for sine fysiske symptomer enn hva det var som utløste angrepet. De begynner ofte å spørre seg om ting som, “Hva er galt med meg? Har jeg hjerteinfarkt? Skal jeg svimme? Har jeg hjerne svulst?” Folk som ikke vet at de opplever et panikkanfall, vil ofte gå til sykehuset og tro på at de er døende.

Disse angrepene, sammen med angstlidelser, antas å være genetiske og biokjemiske, og finnes hos barn og voksne i alle aldre. Mange som opplever disse episodene, kjenner dem ikke til det de er, og er redd eller flau for å søke hjelp. Disse angrepene er ikke skadelige i seg selv, og fører ikke til hjerteinfarkt, tap av kontroll, psykisk lidelse eller død. Imidlertid påvirker de livskvaliteten og kan være svært forfalskende for dem som lider av dem, og begrenser deres aktiviteter og livsnytelser sterkt.

Langvarig angst, sammen med panikk episoder kan føre til redusert selvtillit og selvtillit. Denne generelle mangelen på velvære kan påvirke nivået av visse nevrotransmittere i hjernen, som serotonin, noe som modererer humøret. Med lavere nivåer av serotonin, kan depresjon og negativ tenkning sette seg inn. Derfor er depresjon ofte funnet sammen med angstlidelser.

Disse angrepene og generell angst er svært vanlige og kan behandles på mange måter. Antidepressiva er ofte foreskrevet, og kognitive atferdsprogrammer som tilbyr verktøy for å overvinne begrensninger og forståelse av disse episodene, er også effektive, slik som tilbys av det berømte Midwest Center for Stress and Anxiety. Kosthold spiller sin egen rolle i å bekjempe panikk og angst, spesielt eliminering eller marginalisering av sukker og koffein.

Det anslås at 3-6 millioner amerikanere lider av panikklidelse hvert år, og om lag en tredjedel av befolkningen vil oppleve et panikkanfall på et eller annet tidspunkt i deres liv. Hvis du har opplevd disse episodene, generell angst eller depresjon, snakk med legen din om de alternativene som passer best for deg.