Hva er antibiotiske bivirkninger?

Antibiotika er en type stoff som har revolusjonert medisin og reddet utallige liv. Likevel, de som tar antibiotika opplever ofte antibiotiske bivirkninger – utilsiktede og uønskede hendelser på grunn av å ta stoffet. De fleste av disse reaksjonene kan kategoriseres som en av tre typer: kroppsinteraksjonsreaksjoner, florareaksjoner og interaksjoner mellom legemiddel og legemiddel.

Kroppsinteraksjonsreaksjoner er resultatet av antibiotika som reagerer negativt med menneskekroppen og dets systemer. Det er to hovedtyper av disse reaksjonene. Allergiske reaksjoner er når stoffet reagerer negativt med brukerens immunsystem, og kan føre til overbelastning, svimmelhet, pustevansker, tørre øyne, kløe, kvalme, fotdermatitt, rask puls, utslett og hevelse.

Giftige bivirkninger er når store mengder gift oppbygges i kroppen som følge av stoffets metabolisme eller kroppens respons på stoffet, og kan resultere i nerveskader, organsvikt og død. Giftige bivirkninger kan være direkte relatert til en allergisk reaksjon, da histaminer kroppen produserer for å kvitte seg med stoffet, kan også forårsake en giftig reaksjon. Disse typer antibiotiske bivirkninger er noen av de mest dødelige, og bør rapporteres til en lege umiddelbart hvis de oppstår.

Flora-reaksjoner er når antibiotika reagerer med bakteriene og andre levende organismer (flora) som normalt finnes i menneskekroppen. Noen ganger dreper antibiotika den “gode flora” i kroppen, noe som fører til at ulike biologiske systemer ikke fungerer som de skal. På andre tidspunkter er ikke bare den gode flora drept, men dårlig flora er i stand til å vokse uansett i kroppen som et resultat. Vanlige antibiotiske bivirkninger av denne typen inkluderer diaré, kvalme og gjærinfeksjoner. Negative florareaksjoner kan ofte lindres ved å ta probiotika med riktige intervaller under antibiotisk behandling.

Narkotika-interaksjoner er når antibiotika reagerer med andre legemidler som er i brukerens system og forårsaker negative bivirkninger. Alkohol er en av de vanligste og farligste av disse interaksjonene, og kan forårsake kvalme, kortpustethet og oppkast. Antibiotika kan også samhandle med prevensjonspiller og negere effekten deres, muligens føre til uplanlagte svangerskap hos de som ikke er oppmerksomme. Visse vitaminer og mineraler kan i store mengder negere effekten av antibiotika. Til slutt kan noen sure væsker gjøre antibiotika mer eller mindre effektive, avhengig av at antibiotika tas. Pasienter som har blitt foreskrevet antibiotika, bør fortelle sine leger og apotekere alle legemidlene de tar før de begynner å bruke antibiotika.

Muligheten for antibiotiske bivirkninger kan være skremmende, men det er viktig å huske at deres riktig bruk har spart utallige liv. De som bruker antibiotika, bør rapportere eventuelle mulige negative reaksjoner til legen umiddelbart. I noen tilfeller vil legene få sine pasienter til å fortsette å bruke et bestemt antibiotika hvis bivirkningene er milde, i andre vil legen bytte pasienten til et annet legemiddel.