Hva er årsakene til uforklarlig blåmerker på bena?

Uforklarlig blåmerker på beina kan oppstå når en person støter eller treffer benet og ikke husker å slå den. I noen tilfeller kan en bump som ikke forårsaker smerte eller knapt registrerer hos en person føre til blåmerke på beinet. Noen mennesker er mer tilbøyelige til å blåse etter hvert som de blir eldre, fordi huden blir tynnere og blodkarene svakere. Uforklarlig blåmerking kan være et tegn på noe mer alvorlig, skjønt.

Vanligvis er uforklarlig blåmerker på beina, særlig på skinnene, ikke en grunn til bekymring. Et blåmerke dannes når kapillærene, eller blodårene nær overflaten av huden, er skadet. Blod lekker ut av karene, forårsaker misfarging og litt ømhet. Når blodet kommer tilbake til fartøyene, helbringer blæren.

Styrken på kapillærene varierer fra person til person. Noen mennesker må kanskje få et hardt slag for å få et blåmerke, mens blåmerker ser ut til å virke magisk på andre. Eldre kvinner er vanligvis mer utsatt for uforklarlig blåmerker på beina enn yngre kvinner, barn og menn.

Mange mennesker har et lag med fett mellom huden og kapillærene. Noen mennesker mister dette laget, spesielt ettersom de blir eldre, noe som gjør bruising mer sannsynlig. I tillegg til aldring kan overflødig sollys og noen medisiner gjøre huden tynnere.

Enkelte medisiner kan tynne blodet og gjøre det mer sannsynlig å blåse. Aspirin, warfarin og klopidogrel er laget for å tynne blodet eller redusere koagulering. Hvis en person er på medisinene, kan hun blåse lettere, da blodet ikke vil stoppe å flyte veldig raskt. Fiskolje og ginkgo tynner også blodet og kan føre til uforklarlig blåmerker på bena. Kortikosteroider, enten muntlig eller aktuell, kan tynne huden.

I noen tilfeller er uforklarlig blåmerker et tegn på alvorlig tilstand. Det kan peke på en blødningsforstyrrelse, spesielt hvis det følger med petechiae eller røde flekker under huden, blødning i munnen og hyppige neseblod. En person kan ha lavt blodplatetal eller annen blodplateforstyrrelse eller en infeksjon i blodet.

Andre årsaker til uforklarlig blåmerker på bena inkluderer vitaminmangel, leukemi eller en autoimmun lidelse. Bruising forårsaket av en autoimmun lidelse, som lupus, er vanligvis hevet og fast til berøring. Vanligvis ser de ut uten skade på benet.