Hva er atypiske squamous celler?

Overflaten på en kvinnes livmorhals består av celler som kalles squamous celler. I enkelte tilfeller kan enkelte celler bli unormale, disse er kjent som atypiske squamous celler, eller ASC. Disse unormale cellene kan skyldes en rekke problemer, noe av mer bekymring enn andre.

Atypiske squamous celler oppdages vanligvis under en rutinemessig Pap smear. Dette er en gynekologisk test hvor en lege samler og undersøker celler fra livmorhalsen for å avgjøre om de er sunne. Hvis noen celler opptrer unormalt, kalles dette dysplasi, som kan være en forløper for kreft. I disse tilfellene vil legen utføre ytterligere tester for å finne årsaken til problemet.

Det er to kategorier av unormale squamous celler, den første er kjent som ASC-US, eller atypiske squamous celler med usikker betydning. Dette betyr at det er noen mindre endringer i en del av cellene, men årsaken er ikke umiddelbart klar. ASC-US regnes generelt ikke som dysplasi, da abnormaliteter i cellene er svært minimal. De kan være et resultat av flere relativt små problemer, inkludert en gjærinfeksjon, hormonelle forandringer eller bruk av visse medisiner.

Pap-resultater som faller under kategorien ASC-US, er vanligvis ikke en umiddelbar årsak til bekymring. En test for humant papillomavirus eller HPV kan være nyttig for å avgjøre om dette er årsaken, da det ofte er ansvarlig for unormale celler, og det kan også senere bidra til kreft, så tidlig diagnose er ønskelig. Hvis kvinnen er negativ for HPV, kan en annen Pap-smøring utføres etter flere måneder for å se om de atypiske squamouscellene fremdeles er tilstede. Når en kvinne har hatt to vanlige Pap smears, kan hun gå tilbake til vanlige rutinemessige eksamener. Hvis den andre Pap er igjen ASC-US, vil det bli nødvendig med ytterligere tester.

Den andre typen atypisk squamouscelle er kjent som ASC-H. H betyr at resultatene antyder muligheten for en høyverdig squamous intraepitelial lesjon. Disse celletyper er ekstremt unormale og kan være precancerous, så ytterligere testing bør utføres med en gang. Legen vil vanligvis bestille en kolposkopi, hvor cellene i livmorhalsen er belagt med en løsning og deretter undersøkt ved hjelp av et instrument kalt en colposcope. En biopsi kan også være nødvendig for å fjerne en prøve av vev til laboratorieundersøkelse.