Hva er årsakene til presset bak øyet?

Trykk bak øyet kan være et resultat av glaukom, bihulebetennelse eller økt hypertensjon. Hodepine, som migrene, kan også forårsake dette trykket. I de fleste tilfeller kan bare en lege avgjøre den nøyaktige årsaken til øyetrykk. Smerte som ikke reduseres etter noen dager, bør sannsynligvis vurderes av en medisinsk profesjonell, som kan henvise pasienten til en øye doktor hvis han eller hun bestemmer årsaken er relatert til et problem med øynene i stedet for allergi eller hodepine problemer.

Okkulær hypertensjon er en av de mer alvorlige årsakene til trykk bak øyet og er en bivirkning av glaukom. Personer som har glaukom har ofte problemer med drenering av et væske som kalles vandig humor som bygger opp bak øyelinsen. Når dette væsken ikke tømmes riktig, kan trykket bygge opp, og dette fører til okulær hypertensjon. Over tid kan dette problemet bli glaukom, noe som eventuelt kan føre til blindhet hvis den ikke behandles. En person med dette problemet bør se en øye lege for å finne ut hvilken behandling som kan være best for ham.

Noen mennesker har problemer med trykk bak øynene som følge av hodepine, oftest migrene. Når dette er årsaken til øyetrykk, vil problemet vanligvis gå bort når hodepine faller ned. Hvis det er en migrene, kan en person også se blinkende lys eller lyse farger når han lukker øynene, og han kan også føle seg syk i magen. Migrene behandles vanligvis med over-the-counter smertestillende medisiner og er ofte et gjentakende problem. Alle som opplever disse hodepine regelmessig, bør søke lege råd om videre behandlingsmuligheter.

Bihulebetennelse er en annen vanlig årsak til trykk bak øyet. Det er sinus hulrom plassert bak øynene som fyller med slimete når en person har en kulde eller lider av allergi problemer. Dette kan føre til at hulhulen svulmer og legger press på øyet. I noen tilfeller kan en person ikke engang innse at hennes bihuler er betent fordi hun kanskje ikke opplever andre symptomer bortsett fra øyetrykket. Trykket er normalt midlertidig når bihulene skyldes, og det bør avta så snart bihulene er i stand til å renne riktig.

Uansett årsak, kan det være mulig å midlertidig avlaste tilstanden med smertemedisin. Det kan også bidra til å bruke en ispakke eller varmepute på det berørte øyet. Hvis en person sterkt mistenker at hans bihuler er skyld i trykket, kan han prøve å bruke en luftfukter for å legge til mer fuktighet i luften, noe som kan hjelpe bihulene til å renne fritt.