Hva er de vanligste årsakene til nervesvulst?

De vanlige årsakene til nervesvulsthet kan variere, avhengig av kroppsområdet som påvirkes. Sener kan bli betent på grunn av en rekke faktorer, inkludert traumer, press og sykdom. Gjentatte aktiviteter kan også skade nerver i kroppen.

Skader, traumer og blåmerker er noen av de vanligste årsakene til hevelse av nerver. Skader på håndleddet eller repeterende aktiviteter som maskinskriving setter menn og kvinner i fare for å utvikle karpaltunnelsyndrom, noe som påvirker medianen. Noen sykdommer, inkludert diabetes, leddgikt og leukemi, kan også bidra til utvikling av karpaltunnelsyndrom. Skader på ansiktet eller tannråte kan føre til at en tannnerve blir betent.

Peroneal nerve, som gir bevegelse til underben og føtter, kan risikere skade som følge av kneskade, benbrudd, hyppig benkryssing eller knekirurgi. Ved å bruke krykker feilaktig, kan presse på overarmen eller brudd på beinet i dette området føre til skade på radialnerven som støtter bevegelse av overarmen, håndleddet og hånden. Skader på ulnarnerven kan skyldes albue traumer fra dislokasjon eller brudd på albuen. Ulnarnerven er ansvarlig for å overføre følelser fra fingrene til ryggmargen og kontrollere bevegelsene i muskler i hånd og underarm.

Dårlig holdning er blant de vanlige årsakene til nervehevelse for den lengste nerve i kroppen. Den sciatic nerve, som går fra ryggmargen til beina, kan bli påvirket av å sitte i lange perioder og påføre for mye press på baken. Trykk eller skade på denne nerven fører til et symptom kjent som iskias, noe som forårsaker smerte i nedre rygg og i bena. Den nervøse nerven kan bli betent av flere grunner, inkludert en herniated plate, bekkenskader og svulster.

Hjernetumorer og infeksjoner er også blant årsakene til nervesvulst. Disse svulstene og infeksjonene påvirker den optiske nerveen, som sender visuell informasjon til hjernen. Papilledema, navnet på optisk nerve hevelse, kan skyldes meningitis infeksjoner.

Optisk nerve kan også bli betent hos menn og kvinner som er diagnostisert med multippel sklerose. Denne typen betennelse kalles optisk neuritt, og den har andre årsaker, inkludert syfilis, humant immunsviktvirus (HIV) og medikamenter. Trykkøkninger i kroppen, inkludert høyt blodtrykk, kan også føre til optisk nerve hevelse. Kvinner har økt risiko for å utvikle en tilstand som kalles godartet intrakranial hypertensjon, som oppstår når kroppen gjør for mye spinalvæske. Tilstanden er relatert til papilledema og kan utløses på grunn av fedme, bruk av p-piller eller graviditet.