Hva er isotoniske væsker?

Det finnes en rekke forskjellige typer intravenøse (IV) væsker gitt til pasienter, hvorav de vanligste er isotoniske væsker. Disse væskene har det samme antall oppløste partikler som en persons blod. Ved å bruke denne typen væske, forhindres ekstra partikler i å komme inn i eller forlate pasientens celler. Isotoniske væsker er vanligvis gitt gjennom en IV for å enten rehydrere en pasient eller for å opprettholde sitt hydratiseringsnivå.

Den vanligste typen isotoniske væsker er 0,9% natriumkloridløsninger, også referert til som vanlige saltvannsprodukter. Saltinnholdet i væskene passer til de normale nivåene i en persons blodstrøm og opprettholder en balanse mellom væske og salt mellom blodbanen og cellene mens pasienten blir hydrert. Normale saltvannsmidler brukes til å behandle pasienter som får blodtransfusjoner, i sjokk eller lider av diabetisk ketoacidose. De kan være skadelige for pasienter som lider av hjertesvikt.

En annen type isotonisk væske som vanligvis er gitt til pasienter, er en 5% dextrose løsning. Denne typen isotonisk væske, ofte kalt D5W, brukes til pasienter som lider av dehydrering eller forhøyede nivåer av salt i blodet. Pasienter med hjerte- eller nyresvikt kan ha komplikasjoner ved bruk av disse væskene.

Lactated ringer væske, eller LR væske, er en annen type isotonisk løsning og inneholder kalsium laktat, kalium og natriumklorid i litt forskjellige konsentrasjoner, avhengig av produsenten. I denne typen isotonisk oppløsning er imidlertid konsentrasjonen av hver av disse komponentene lave. LR-væske brukes til å rehydrere pasienter eller for å hjelpe de med blod eller væsketap på grunn av sykdom eller skade i tarmene. Pasienter med lever- eller nyreproblemer kan ikke tolerere LR-væsker og krever en alternativ behandling.

I tillegg til isotoniske væsker er det også hypotoniske og hypertoniske væsker. Hypotoniske væsker inneholder færre oppløste partikler enn blod, og deres administrasjon fører til at partikler i celler strømmer fra cellen og inn i blodet. Hypertoniske væsker inneholder derimot mer oppløste partikler enn blod og forårsaker at celler absorberer partikler for å utjevne konsentrasjonen mellom cellene og blodbanen.